Google va face miliarde de dolari cu telefoane ieftine care n-au Android

de: Răzvan Băltărețu
05 07. 2018
Un feature phone Nokia care rulează KaiOS. Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Google face anul acesta un deceniu de succes cu Android. A ajuns cea mai folosită platformă mobilă. Viitorul va fi mai mult decât atât și compania deja a început să lucreze la asta.

Google a început cu o investiție de 22 de milioane de dolari în KaiOS. Acest sistem de operare nu-i prea cunoscut, dar deschide o ușă pentru Google în lumea telefoanelor ieftine, din țările sărace și nu numai. Acest sistem de operare e folosit pe feature phones, acele telefoane care nu-s nici prea smart, nici prea proaste.

În India, una dintre piețele pe care fiecare companie se va lupta în următorii cinci până la 10 ani, KaiOS a devenit a doua cea mai populară platformă după Android (da, depășind iOS). Compania se laudă că a livrat deja 40 de milioane de telefoane cu acest sistem de operare. A avut o creștere de 1.400 % de la an la an până la un vârf de 23 de milioane de telefoane livrate în primele trei luni din 2018.

„Investiția de acum (de la Google – n.r.) ne va ajuta să accelerăm dezvoltarea și extinderea globală a KaiOS, permițându-ne să conectăm o populație vastă care n-are acces la internet, în special în economii emergente”, a declarat Sebastian Codevilla, fondator KaiOS, într-un articol pe blogul companiei. TCL, care produce telefoanele BlackBerry, HMD Global, care are licența Nokia, și Micromax sunt trei companii care susțin deja KaiOS.

În același timp, Google a dezvoltat deja aplicații pentru această platformă. Va continua să facă asta cu aplicații populare de pe Android și iOS, cum ar fi Maps, YouTube, Search și altele, poate chiar Assistant.

De ce vrea Google mai mult decât Android

O știre fără legătură cu Google a fost că Facebook închide proiectul prin care voia să ducă internet în țări care n-au acces (prea bun). Acești doi giganți, și nu numai, vânează zonele sărace din Asia și Africa pentru următorul boom tech.

Android împlinește 10 ani și e în cel mai bun moment al său. Android Go va duce mai departe platforma, dar Google vrea și mai mulți bani. Aici apare nevoia să acopere și alte tipuri de telefoane, nu doar cele smart, cu un hardware minim necesar.

Google face bani din reclame, astfel că dacă are și mai multe ecrane pe care să le afișeze face și mai mulți bani. Totodată, dacă cineva cumpără un telefon cu KaiOS și aplicații Google, începe să le folosească și devine dependent de ele. Următorul pas, firesc, este trecerea la Android, pentru că dispozitivele cu iOS mereu vor fi mai scumpe.

După toate acestea, e evident că Google și-a cumpărat cu 22 de milioane de dolari un loc în față pentru a pune fundația următoarei adopții de Android. De aceea e cu atât mai interesant de văzut ce se va întâmpla cu această platformă, Fuchsia și nu numai. Toate acestea pe măsură ce ne pregătim de 5G.